Το οινοποιείο

Το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο με ειδικό σχεδιασμό και κατασκευή στην Ελλάδα, σηματοδότηση  μιας καινούριας εποχής. Στη θέση Καλογέρι στο Μαρκόπουλο Αττικής, στην καρδιά του Αττικού Αμπελώνα, με ταχύτατη πρόσβαση μέσω της Αττικής Οδού, πολύ κοντά (μόλις 1χλμ.) από το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο, αλλά και δίπλα σε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες των Μεσογείων, καθώς και στον μαγευτικό, μυστηριακό αρχαιολογικό Χώρο της Βραυρώνας.

Κεντρική ιδέα του κτιριολογικού προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός οινοποιείου με έμφαση στην επισκεψιμότητα, με τρόπο που να μην παρεμποδίζεται η διαδικασία της οινοποίησης αλλά και να είναι εφικτή η διοργάνωση προγραμματισμένων εκδηλώσεων τόσο στο εσωτερικό του κτιρίου όσο και στον υπαίθριο χώρο του αμπελώνα. Στο υπόγειο του κτιρίου αναπτύσσονται χώροι οινοποίησης, εμφιάλωσης, παλαίωσης και αποθήκευσης. Σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο μεταξύ υπογείου και ισογείου οργανώνεται η ζώνη χώρου γευσιγνωσίας, που επιτρέπει την ταυτόχρονη θέαση της κάβας παλαίωσης με τα βαρέλια και του αμπελώνα των Μεσογείων. Στο επίπεδο του ισογείου χωροθετούνται το εκθετήριο και το πωλητήριο προϊόντων καθώς και οι χώροι υποδοχής και συνάθροισης του κοινού.

Το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ διακρίθηκε στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του 2008 από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

Ιστορική Αναδρομή

Από το 1919
Μεσόγεια. Αττική. Ευλογημένη γη. Κοντά στο Ναό της Αρτέμιδος, καταφύγιο στο Θεό Διόνυσο, τον Θεό του Οίνου, εκεί που αιώνες τώρα οι άνθρωποι επιδίδονται στην αρχαία τέχνη παραγωγής μα και απόλαυσης αυτού του θείου προϊόντος, βρίσκεται το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ.

1919. Αρχές του αιώνα και ο παππούς Παπαγιαννάκος “γεμίζει” το πρώτο βαρέλι. Μια πορεία ξεκινά. Καρπός ζωντανός, πλούσιος, ενεργειακός. Το ζεστό μεσογειακό κλίμα και το εύφορο αττικό χώμα κάνουν την αρχή.

Στη συνέχεια
Από το 1960 και μετά η νέα γενιά Παπαγιαννάκου διατηρεί και προάγει την υψηλή ποιότητα στην παραγωγή κρασιού που του κληρονόμησε η παράδοση υιοθετώντας και εφαρμόζοντας μοντέρνες μεθόδους στην οινοποιία φέρνοντας το οινοποιείο στον 21ο αιώνα.

Σπορά, καλλιέργεια, τρύγος, πάτημα, εμφιάλωση, παλαίωση. Μια μαγική διαδικασία παραγωγής γεμάτη συναίσθημα, ευθύνη, μεράκι. Με στόχο στην ψυχή και το μυαλό έναν. Ακόμα καλύτερη σοδειά, ακόμα καλύτερα κρασιά. Τα κρασιά από το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ.

Σήμερα
Από το 1992, η τρίτη γενιά Παπαγιαννάκου με σεβασμό στους πρωτεργάτες, μετουσιώνει την παράδοση και εφαρμόζοντας τις πιο μοντέρνες μεθόδους στην οινοποιία φέρνει το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ στην τρίτη χιλιετία.

Ο πιο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός, οι πιο σφαιρικά ενημερωμένοι οινοποιοί, ένας χώρος απόλυτα φιλικός προς τους χρήστες του αλλά και προς το περιβάλλον. Και μια κάβα ανοιχτή προς το κοινό, τους απανταχού οινόφιλους, είτε για να φιλοξενήσει εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με όμορφες προσωπικές στιγμές ή επαγγελματικές συναντήσεις, είτε για να διδάξει τη μαγική διαδικασία παραγωγής, το πάτημα, την εμφιάλωση και την παλαίωση

Αττικός Αμπελώνας

ΕΚΤΑΣΗ
Η συνολική έκταση του Αττικού Αμπελώνα είναι 65.385 στρέμματα. Οι αμπελώνες της Δυτικής Αττικής καταλαμβάνουν 12.500 στρέμματα και της Ανατολικής Αττικής 47.885

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ
Σήμερα, στον Αμπελώνα αυτό, το μεγαλύτερο της ελληνικής γης, γηγενείς και επιλεγμένες ξένες ποικιλίες σταφυλιών συνυπάρχουν αρμονικά, ενώ κυριαρχούν εμφανώς οι λευκές. Σ’αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο η προτίμηση των αμπελουργών για τις ελληνικές ποικιλίες Σαββατιανό και Ροδίτη, που έδειξαν να ευδοκιμούν στο περιβάλλον της Αττικής και καλλιεργούνται σήμερα στο 80% του Αμπελώνα.

Καλλιεργούνται όμως με μεγάλη επιτυχία και ερυθρές ποικιλίες, που παράγουν μερικά από τα καλύτερα σημερινά ελληνικά ερυθρά κρασιά. Η παράδοση θέλει επίσης την Αττική – και πιο συγκεκριμένα την περιοχή των  Μεσογείων – ονομαστό τόπο παραγωγής της ομώνυμης ρετσίνας. Το πικάντικο αυτό κρασί συνοδεύει άριστα τα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας.

ΚΛΙΜΑ
Καθώς η Αττική περιβάλλεται από θάλασσα, οι χειμώνες της είναι ήπιοι και τα καλοκαίρια δροσερά διαμορφώνοντας ιδανικές συνθήκες για την αμπελοκαλλιέργεια. Το σχήμα αμπέλι – έδαφος – κλίμα έχει βρει στην Αττική το ιδανικό περιβαλλον ανάπτυξης. Το μεσογειακό κλίμα της περιοχής, στην πιο κλασσική του έκφραση χαρακτηρίζεται από παροιμοιώδη ηλιοφάνεια, από τις μεγαλύτερες στον ελληνικό χώρο και μέση ετήσια θερμοκρασία 18οC. Οι παγετοί είναι ανύπαρκτοι και φαινόμενα όπως το χιόνι, το χαλάζι και οι καταιγίδες είναι σπάνια. Οι άνεμοι της Αττικής είναι ασθενείς έως μέτριοι. Τα μελτέμια και οι θαλάσσιες αύρες κυριαρχούν στην παραλιακή ζώνη το καλοκαίρι, κατεβάζοντας έτσι τη θερμοκρασία και δημιουργώντας μια σχετικά δροσερή ατμόσφαιρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι αρχαίοι Έλληνες εγκαταστάθηκαν σε αυτή την περιοχή.

ΕΔΑΦΟΣ
Το έδαφος της Αττικής χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία ως προς τη σύστασή του. Κυρίαρχα στοιχεία στα ανατολικά εδάφη είναι η άργιλος και το πυρίτιο, ενώ στα δυτικά ο ασβεστόλιθος.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στον Αττικό Αμπελώνα είναι οι εξής:

Ελληνικές Λευκές: ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ, ΑΘΗΡΙ, ΒΗΛΑΝΑ, ΜΟΣΧΑΤΟ ΛΕΥΚΟ, ΡΟΔΙΤΗΣ, ΑΣΥΡΤΙΚΟ, ΡΟΜΠΟΛΑ, ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ, ΦΙΛΕΡΙ, ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ
Ελληνικές Ερυθρές: ΜΑΝΔΗΛΑΡΙΑ, ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ
Ξένες Λευκές: CHARDONNAY, SAUVIGNON BLANC, UGNI BLANC, SEMILLON
Ξένες Ερυθρές: MERLOT, CABERNET SAUVIGNON, CARIGNAN, SYRAH